Dagen efter Sarah og Kurt landede i Danmark, blev kongressen stormet

Sarah og Kurt oplevede en dramatisk start på deres nye liv i Danmark, da de ankom dagen før stormen på Kongressen i USA.

I det lille sommerhus på Sandet er der mørkt og musestille ud på aftenen 6. januar 2021. For amerikanerne Sarah Reynolds og Kurt Menke var det deres allerførste nat i en ny tilværelse som emigranter, da mørket pludselig brydes af lys.


Det var naboen Lene, der gik gennem haven. "Kongresbygningen i Washington D.C. er lige blevet stormet," lød hendes besked til Sarah og Kurt, der hverken havde fjernsyn eller wifi i det lille sommerhus. Hurtigt hastede parret over til tv'et hos naboerne, og de voldsomme scener, der udspillede sig på fjernsynet efterlod dem nærmest i chok.


- Jeg er vokset op i Washington D.C., og det var totalt surrealistisk at se. Det mindede mest af alt om en film. Det mest overraskende var nok, at politiet og militæret bare lod det ske, genfortæller Kurt Menke.

Et heldigt tilfælde

Det var tilfældigt, at parret netop var landet i Danmark. Og så alligevel ikke. Tilfældigt fordi, at den noget omstændige proces med at rejse fra Alberquerque i New Mexico i USA og flytte til Danmark var begyndt et godt stykke i forvejen. Mindre tilfældigt fordi, at fire år med Trump som præsident havde haft sin indvirkning på parrets liv.


- Det var ikke vores plan at forlade landet af politiske årsager, men man kunne mærke, hvordan tingene havde ændret sig. Man skulle være opmærksom på, hvad man sagde, og hvem man sagde det til. Og i vores hjemby, Alberquerque, hvor Breaking Bad (amerikansk tv-serie, red.) blev filmet, der var både stof- og voldskulturen vildt eskaleret. Selv om vi boede i den "gode" del af byen, siger Sarah Reynolds.


Og for Kurt Menke, der er uddannet geograf og arbejder med miljøbeskyttelse og folkesundhed, var arbejdet også blevet mindre, da Trump allerede i sin første præsidentperiode havde haft travlt med at lukke ned for den slags projekter. Noget, der kun er taget til nu, hvor han har sat på posten igen.


- Trump nedlagde det program, jeg havde arbejdet på i ti år, i 2019. Han lukkede hele departementet, og hundredvis af mennesker stod pludselig uden arbejde. Jeg var selvstændig med eget firma, og over natten forsvandt halvdelen af mit arbejde, siger Kurt Menke.


I årene forinden havde han flere gange besøgt Nordsjælland, nærmere betegnet Skovskolen i Nødebo, hvor han flere gange havde holdt oplæg på konferencer. Derfor var der vakt en spirende kærlighed til landet og området. En kærlighed, som en lille gnist fik til at bryde ud i lys lue.


- Vi sad en morgen og drak kaffe i vores forhave, da en kvinde går ned ad vejen. Og hun taler dansk. Det var en dansk skuespillerinde, der var flyttet til Albuquerque på grund af filmindustrien, og hun gik og talte dansk med sin datter. Vi føler nærmest, at vi blev trukket til Danmark, siger Kurt Menke.

Hjem i Helsinge

I sommeren 2021 flyttede parret fra det lille sommerhus på Sandet til deres eget hus på Gramsvej midt i Helsinge. Et 155 år gammelt hus, der i sin tid husede en bødker. Her er der både mulighed for at Sarah Reynolds kan drive sin virksomhed - hun har i 25 år været selvstændig massageterapeut - og Kurt Menke har fået sin drømmehave.


De har begge terpet det danske sprog og den danske kultur, og Sarah Reynolds har blandt andet stiftet bekendtskab med foreningslivet som bestyrelsesmedlem i Tisvilde Yoga Festival.


- Danskerne har lidt et ry for at være reserverede og svære at blive venner med. Det er ikke den oplevelse, vi har haft - og faktisk er vi mere sociale her, end vi nogensinde var i USA. Vores kalender er nærmest fuldt booket resten af året. Vi føler os i den grad ikke som nogle tilflyttere, der lever i en osteklokke med Danmark omkring os. Alle vores venner er danskere, griner Sarah Reynolds.

Aldrig følt sig mere amerikansk

Men selv om parret i dag stort set ingen amerikanere har i deres vennekreds, så har Kurt Menke alligevel en underlig fornemmelse:


- Jeg har aldrig været en patriotisk amerikaner, men jeg føler mig mere amerikansk her, end jeg nogensinde har gjort. Jeg vidste faktisk ikke, hvad det betød at være amerikaner, før jeg flyttede hertil, siger Kurt Menke.


Og hvad betyder det så?


- Det er svært at sætte ord på. For mig handler Amerika om at hjælpe hinanden. Når det bliver svært, så hjælper amerikanere hinanden. Hvis der sker en naturkatastrofe, så iler folk til og hjælper til med, hvad de kan, opretter suppekøkkener og så videre. Du kan ikke forvente hjælp fra din regering, så folk gør det for hinanden. Det er en stor del af amerikansk kultur, siger Kurt Menke, der også fremhæver det brogede lands accept af forskellige kulturer.